Musiklandet.se https://www.musiklandet.se/ Mon, 08 Jul 2024 13:55:37 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 Bästa sätten att upptäcka ny musik https://www.musiklandet.se/basta-satten-upptacka-ny-musik/ Mon, 08 Jul 2024 13:41:38 +0000 https://www.musiklandet.se/?p=401 Att hitta nya artister och låtar kan vara både spännande och berikande, och idag har du många möjligheter att utforska musik du inte har lyssnat på tidigare. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du kan bredda din musikrepertoar!

Använd streamingtjänster

Streamingtjänster som Spotify, Apple Music och Tidal erbjuder inte bara ett enormt bibliotek med musik från hela världen, utan också smarta rekommendationssystem. Testa till exempel spellistor som är baserade på din lyssningshistorik, personliga rekommendationer och tips på artister som liknar dina favoriter, så kan du snabbt hitta nya musikaliska upptäckter som matchar din smak.

Gå på musikfestivaler och lokala konserter

Att gå på musikfestivaler och lokala konserter ger dig inte bara chansen att uppleva livemusik, utan det är också ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya talanger.

Många festivaler erbjuder en mångfald av artister och band från olika genrer, vilket gör det möjligt för dig att utforska och upptäcka musik som du kanske inte skulle ha stött på annars. 

Följ musikbloggar och läs recensioner

Musikbloggar och webbplatser som Pitchfork, NME och Rolling Stone är utmärkta källor för att hålla sig uppdaterad om den senaste musiken och artisterna bakom. Dessa plattformar kan inte bara introducera nya artister och album, utan ger också djupgående analyser och perspektiv som kan väcka ditt intresse för olika genrer och stilar.

Utforska sociala medier

Sociala medieplattformar som Instagram, Twitter och Reddit har dedikerade grupper och hashtags för musikälskare. Genom att följa artister, musikentusiaster och musikskribenter på dessa plattformar kan du enkelt hålla dig uppdaterad på vad som händer i musikvärlden. 

Interagera med andra medlemmar i dessa grupper för att få rekommendationer och dela dina egna musikaliska upptäckter.

]]>
Förvara dina instrument på rätt sätt https://www.musiklandet.se/f%c3%b6rvara-dina-instrument-p%c3%a5-r%c3%a4tt-s%c3%a4tt/ Fri, 08 Nov 2019 06:29:33 +0000 http://www.musiklandet.se/?p=393 Hur du ska förvara dina instrument beror självklart på vilket instrument det rör sig om. Alla instrument förvaras inte på samma sätt. Vi har dock försökt ge några övergripande tips som gäller oavsett vilket instrument du vill förvara.

Förvara instrumenten i jämn temperatur

Du vill inte utsätta dina instrument för plötsliga temperaturskillnader. Därför är det bäst att förvara dina instrument på en plats där temperaturen är konstant. Tänk dock på att instrument överlag inte tycker om vare sig kalla eller varma platser under längre stunder. Det är inte heller bra att förvara instrumenten i för torra miljöer.

Tänk på! Stråkinstrument ska helst förvaras i 50–70 procent luftfuktighet.

Om du har plats för det är det bra att förvara instrumenten hemma. Där är temperaturen relativt jämn året om och det sker inga kraftiga temperaturskillnader.

Skaffa ett varmförråd om du inte har plats i hemmet

Om du inte har plats att förvara dina instrument i hemmet och behöver skaffa förrådsplats är det bäst att använda ett varmförråd. Där är temperaturen kring 20 grader hela tiden, och du behöver varken oroa dig för några kraftiga temperaturskillnader eller fukt och kyla.

Förrådsuthyraren Prinsens Lager erbjuder varmförråd i en rad olika städer runt om i Sverige. De erbjuder dessutom förråd i olika storlekar, så att du kan välja den storlek som passar dig bäst. Om du bara ska förvara ett par gitarrer behöver du troligtvis inte tillgång till det allra största förrådet.

Förvara instrumenten i fodral

Om du har möjlighet är det bäst att förvara instrumentet i ett fodral, antingen ett mjukt eller ett hårt. I fodralet skyddas instrumentet mot temperaturskillnader och fodralets stoppning garanterar även en säker transport.

Om du till exempel vill förvara en fiol vill du undvika att den kommer i kontakt med direkt solljus. Fioler och andra lackade instrument kan blekas av solljuset. Dessutom kan solen leda till torrsprickor och att limningarna släpper.

Stående fodral bör förvaras på sidan

En del fodral är så kallade upprättstående fodral. Det finns exempelvis till cellor. Sådana fodral bör dock inte förvaras stående, trots namnet. Det är bättre att lägga fodralet på sidan, annars finns risken att det välter och att instrumentet skadas.

Även utan fodral ska instrument som cellor, gitarrer och fioler inte förvaras stående mot bord eller stolar. Ställ i stället instrumenten på sidan.

]]>
Så lyckas du med dina musikerdrömmar https://www.musiklandet.se/s%c3%a5-lyckas-du-med-dina-musikerdr%c3%b6mmar/ Thu, 29 Nov 2018 06:28:58 +0000 http://www.musiklandet.se/?p=378 Många drömmer om ett arbetsliv inom musiken men alla kan inte nå dit. Det kräver hårt jobb och viljestyrka, för att inte tala om branschens höga krav på musikalisk talang. Nedan lägger vi upp stegen för att också du ska få leva din dröm.

Fråga dig varför du vill bli musiker

Innan du börjar satsa på din dröm om att bli musiker helt och hållet behöver du fråga dig varför du vill bli musiker. Vad är det du faktiskt vill uppnå och vilka är de verkliga drömmarna med musiken.

Det här är en bra metod för att hitta den starka motivation och drivkraft som krävs för att ta dig dit du vill.

Räkna med motgångar

Det krävs många försök för att lyckas här i livet, så också inom musiken. När du kämpar för att leva drömmen som musiker får du räkna med motgångar på vägen.

Men du behöver inte se på motgångarna som misslyckanden. Se dem istället som nyttiga lärdomar som du istället får kunskap ifrån.

Motgångarna kan komma även när du är en etablerad artist. Tänk på att teckna en inkomstförsäkring för att trygga din inkomst. På Inkomstförsäkring.se kan du jämföra bland inkomstförsäkringar för dig som jobbar med musik.

Var inte rädd att fråga om hjälp

Att både jobba med musiken på sidan om ditt jobb och försöka satsa helhjärtat på den är en tidskrävande aktivitet.

Berätta för vänner och familj hur det ligger till och var inte rädd för att be om hjälp med att mata katterna när du är borta på spelning eller transporthjälp till repet.

Dröm stort och sätt upp mindre delmål

Bortsett från motgångar och logistiska svårigheter är det viktigt att du hela tiden påminner dig om vart du vill komma.

Dröm hellre för stort än för litet och sätt upp mindre delmål. När målen görs mindre känns inte vägen till framgång lika lång.

Fira dina framgångar

När du lyckas med dina uppsatta delmål eller möts av andra framgångar är det viktigt att du firar framgångarna. Ge dig en klapp på axeln och luta dig tillbaka en stund med tanken på att du faktiskt är på god väg mot att förverkliga din livslånga dröm.

]]>
4 appar som hjälper dig i ditt musikskapande https://www.musiklandet.se/appar-som-hj%c3%a4lper-ditt-musikskapande/ Thu, 08 Nov 2018 12:36:06 +0000 http://www.musiklandet.se/?p=371 För att förverkliga dina drömmar om musikskapande behöver du inte lägga tusentals kronor på att bygga en hemmastudio. Men hjälp av dagens teknik kan du istället skapa din musik direkt i telefonen. Läs vidare och hitta de bästa musikapparna för dig.

Dina egenkomponerade symfonier är bara några knapptryck bort. Här kommer listan på apparna som gör dina musikdrömmar till verklighet. Har du inte en lämplig mobiltelefon idag kan du surfa över till Mobiltelefoner.se för att hitta rätt telefon för dig.

1. FL Studio Mobile HD

Mobilversionen av mjukvaran FL Studio inriktar sig mot den elektroniska klubbmusiken och erbjuder användaren chansen att arbeta med ett stort utbud av instrument. Mjukvaran har tidigare använts av världsartisten Avicii och blir din för endast 149 kronor.

2. Apple Garageband

Grattisappen Apple Garageband gör din iPhone till en inspelningsstudio redo för musikskapande oavsett tidpunkt och plats. Här får du chansen att komponera musik som en DJ och sätta proffsiga rytmer på instrument du aldrig tidigare har använt.

Genom appens förstärkare kan du också koppla in din bas eller gitarr och spela med hjälp av klassiska pedaleffekter. Med appens mikrofon kan du spela in ett framförande när du vill.

3. SampleTank

Med appen SampleTank får du tillgång till hundratals olika instrument. Appen har stödjer även externa midi-kontrollenheter för att du ska ha möjlighet att använda din mobila synth vart du än är. Koppla bara in din externa usb-klaviatur så är du redo för att sätta igång med ditt musikskapande.

Appen är tillverkad av IK Multimedia och kostar 209 kronor.

4. Sony Insights

Här är appen som Sony har utvecklat för att underlätta planeringen för både artister och deras management. Appen erbjuder artisterna information om hur, var och när deras musik konsumeras och hur mycket pengar de tjänar på royalty.

Artisterna får även chansen att se vart i världen deras musik spelas via en ”heat map”. På så sätt underlättar appen planering inför kommande konserter och turnéer.

]]>
Få en tryggare anställning som musiker https://www.musiklandet.se/tryggare-anst%c3%a4llning-musiker/ Wed, 24 Oct 2018 06:23:40 +0000 http://www.musiklandet.se/?p=363 Musiker ses sällan som ett stabilt yrke, men är fortfarande drömmen och planen för många. Det här är några av sätten som du kan göra din karriär som artist mer stabil, och säkra en framtida inkomst.

Säkerställ oavvislig ersättningsrätt

Att man för ett verk man själv skapat har upphovsrätt vet de flesta om, men det är inte alla som känner till vad oavvislig ersättningsrätt innebär. Det är dock minst lika viktigt.

Ersättningsrätt innebär att du som musiker ska få betalt för musik som spelas utanför privat bruk. Spelas din låt till exempel i en butik bör du få betalt för det, även om det strömmas via en musiktjänst som Spotify eller Youtube.

Gå med i ett fackförbund

Det är svårt att påverka ensam, med går många tillsammans finns det möjlighet till förändring. Gå därför med i ett fackförbund.

Genom att vara en del av ett fackförbund kan du ha en större påverkan på yrket och se till att ni alla får schyssta villkor.

För att jämföra fackförbund kan du gå in på Fackförbund.com. Där kan du enkelt se vad varje förbund har att erbjuda dig.

Skaffa en lämplig utbildning

Talang räcker långt, men när det krisar är en utbildning som du har papper på ovärderlig. Se därför till att gå någon form av högre utbildning inom musik.

Antingen kan det vara inom det du vill jobba med, eller så kanske du utbildar dig till ett alternativt yrke att falla tillbaka på om du i framtiden ändrar dig.

Arbeta med företag med kollektivavtal

Det finns arbetsplatser som har bra koll på och respekterar kollektivavtal. Några av dem är bland annat SVT, UR eller Folkets Hus.

Välj hellre denna typ av arbetsgivare än de som tror att musik är gratis, för dessvärre är de många som tar konstärliga uttryck för givet.

]]>
Finansiera dina instrument på bästa sätt https://www.musiklandet.se/finansiera-instrument/ Thu, 11 Oct 2018 07:56:45 +0000 http://www.musiklandet.se/?p=358 Om du är på jakt efter ett bra exemplar av ett instrument stiger kostnaden många gånger mot tiotalet tusenlappar. Det finns dock sätt att göra drömmen till verklighet. Genom att låna, köpa eller hyra så kan du snart lägga vantarna på dröminstrumentet – fortsätt läsa för att ta reda på hur.

Spara ihop till instrumentet

Det allra bästa sättet att finansiera något över huvud taget är att samla ihop pengarna. Ta ett extra skift, hjälp vänner och bekanta med något du är bra på eller avstå att köpa något som inte är nödvändigt.

Är det en investering för framtiden kan du investera kapitalet du har nu i fonder för att på så sätt få avkastning på besparingarna. Då blir det dessutom svårare att nalla av dem när du inte borde.

Ta ett instrumentlån om du har råd

Om tiden tryter och du vet att du kommer få pengarna i framtiden kan ett alternativ vara att ta ett lån. På Låneförmedlare.nu kan du jämföra erbjudanden från många långivare, för att hitta det som passar din ekonomiska situation bäst.

Att låna pengar är mest ett alternativ för dig som kan tjäna pengar på din musik. Fördelen med att ta ett lån är att instrumentet blir ditt direkt, och att du då kan använda det för att samla ihop till amorteringarna.

Ett lån är dock inte att rekommendera om du spontanköper ett instrument. Det rör sig om många tusenlappar, som du ska kunna betala tillbaka.

Hyr dina instrument

Inom somliga sammanhang går det att låna instrument. Det är ett bra alternativ för den som ännu inte har bestämt sig för vilket instrument eller musikgenre som passar.

Många utbildningar erbjuder möjligheten att låna instrument mot en hyra, om det är stadiet du är i. Det gäller exempelvis för vissa fritidskurser eller musikgrundskolor.

Den som föredrar att utforska musiken på egen hand kan istället hitta instrumentuthyrning på nätet. Även där betalas hyra, men de lånas en kortare period. Dessutom kan du ha dem hemma.

]]>
Så startar du egen musikfirma med ett företagslån https://www.musiklandet.se/starta-egen-musikfirma-l%c3%a5n/ Tue, 25 Sep 2018 08:13:49 +0000 http://www.musiklandet.se/?p=352 Det är svårt att få en dröm att bli verklighet utan kapital. Det är där företagslån kommer in i bilden.

Med en utomstående investering blir det plötsligt möjligt att göra något riktigt av din hobby. Det blir bara fantasin som sätter gränserna.

1. Formulera en tydlig idé och affärsplan

Söker du att starta eget är det viktigt att ha allt rörande ekonomin bestämt. Du måste därför omvandla din idé till konkreta siffror.

Räkna på hur mycket pengar du behöver låna för utrustning, instrument samt andra resurser. Se sedan över hur mycket intäkter du kan vänta dig att driva in.

Balansen däremellan talar om för dig hur stort lån du kan ansöka om.

2. Sök ett företagslån utifrån siffrorna

När du har allting klart för dig är du redo att skicka in en låneansökan. Det är skillnad på att låna till ett befintligt företag och ett nystartat, och det finns några unika aspekter för starta eget-lån. Läs mer om dem på www.företagslån.com.

Har du inte möjlighet att själv gå i borgen för företaget kan det vara en bra idé att söka ett lån utan borgen. Då är det dock viktigt att tänka på att räntorna väntas bli högre, eftersom långivaren tvingas ta en större risk.

Går du eller någon annan i borgen blir de återbetalningsskyldiga om företaget går i konkurs. Är det ont om kapital redan från början är det inte ett fantastiskt scenario.

3. Lev din dröm med din nya verksamhet

Tänk på att ett lånelöfte inte är ett givet lån. Skulle något i din privatekonomi förändras är det viktigt att dubbelkolla med banken, innan investeringar görs.

När du väl har lånet säkrat är det dags att starta upp musikverksamheten. Svårare än så är det inte.

Genom att ha fortsatt och regelbunden kontakt med din långivare försäkrar du dig om en bra relation. På så sätt ökar möjligheterna att kunna ta utökade lån senare i företagslivet.

]]>